Maktskifte i SKL – SD får mer makt

PERSONBYTE. Den tidigare ordföranden Anders Knape (M) ska återigen styra SKL:s skuta. Lena Micko (S) går från ordförande till 2:e vice ordförande.

Allianspartiernas framgångar på lokal nivå får återspegling på Sveriges kommuner och Landstings (SKL) nyvalda styrelse. Anders Knape (M), kommunfullmäktiges ordförande i Karlstad, blir nygammal ordförande. Han ledde organisationen mellan åren 2007-2015. Sedan dess har han varit andre vice ordförande för organisationen. 

– Det framgångsrika Sverige byggs lokalt. Åtta av tio välfärdstjänster utförs av SKL:s medlemmar i kommuner och regioner. En av förbundets viktigaste uppgifter är därmed att säkerställa medlemmarnas behov av stabila planeringsförutsättningar. Regering och stat måste upphöra med att vältra över kostnader och detaljstyra kommuner och regioner. Välfärden utvecklas bäst lokalt, nära medborgarna, säger Anders Knape, i ett pressmeddelande.  

Ny förste vice ordförande blir Carola Gunnarsson (C), Sala kommun och ny andre vice ordförande blir den tidigare ordföranden Lena Micko (S), Linköpings kommun.

Utmaning

Alliansen är död på riksnivå men lever i många kommuner och regioner. Den nya politiska spelplanen på riksnivå kommer att ställa krav på SKL att ha ännu tätare med den nationella nivån. Det berättar regionpolitikern och tillträdande riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) som Altinget talade med precis efter att valkonferensen var avslutad. 

– Det blir en intressant period och säkert inte alldeles helt enkel. I sitt installationstal så sa Anders Knape att det kommer att innebära väldigt mycket mer samtal och diskussioner och kontakter inte bara direkt med departementen utan även med riksdagen och de politiska partierna för att förankra frågor och få in det regionala och kommunala perspektivet i frågorna på riksnivå, säger hon till Altinget. 

Brunegård är nöjd med valet av Knape.  

– Han har lång erfarenhet och var ordförande under två mandatperioder när vi hade majoriteten tidigare. Han har ett väldigt brett kontaktnät så jag tror det blir jättebra.

SD vågmästare

En annan utmaning för SKL är att Sverigedemokraterna får vågmästarrollen också i SKL. Alliansen samlar tio ledamöter i styrelsen, de rödgröna nio ledamöter och SD två ledamöter. 

Det innebär att Sverigedemokraterna för första gången blir vågmästare i SKL:s styrelse.

Forrige artikel Ditt verktyg för att hålla koll på lagstiftningen Ditt verktyg för att hålla koll på lagstiftningen Næste artikel S-profil utsedd till årets opinionsbildare S-profil utsedd till årets opinionsbildare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.